Hulp bij stress

hulp-bij-stress-psycholoog-groningen-150x150Hulp bij stress. Stress betekent dat er ergens spanning op staat. Als je last hebt van stress, ben jij dus degene die onder spanning staat. Op zich is dat niet zo'n punt. Een mens kan wel wat hebben.

Een elastiekje staat ook wel eens onder spanning (sterker nog, daar is het voor gemaakt!), maar dit wil niet automatisch zeggen dat er een probleem is.

Hulp bij stress

Als je echter merkt dat je veel en vaak onder spanning staat en dat je het steeds moeilijker vindt om dit los te laten en ook weer te ontspannen, dan kan het vervelende gevolgen hebben.

Te lang stress geeft psychische en fysieke klachten

Wie te lang onder stress staat en geen hulp bij stress zoekt, loopt op een gegeven moment tegen zijn grenzen aan. Piekeren, snel geïrriteerd zijn, vermoeidheid en slecht slapen zijn de bekendste signalen van te lang onder stress staan.

Stress door een tijdelijke situatie

Soms merk je dat het je wat te veel is, maar komt het vooral door de situatie waar je in zit. Als je weet dat dit binnenkort verandert, kun je het vaak nog wel even 'uitzingen'. Bijvoorbeeld als je net een nieuwe baan bent begonnen, bent verhuisd of een kindje hebt gekregen. Deze nieuwe situaties brengen stress met zich mee totdat je weer een nieuw evenwicht hebt gevonden.

Hulp bij stress noodzakelijk bij niet veranderende situaties

Het kan ook zo zijn dat je stress ervaart, maar dat je weet dat de situatie niet gaat veranderen. Bijvoorbeeld bij een reorganisatie van het werk. Er zijn mensen weggegaan, maar de hoeveelheid werk is hetzelfde gebleven. Vanuit het management krijg je te horen dat er geen geld is voor nieuwe mensen. Dan kan het goed zijn om hulp in te schakelen.

Snel hulp bij stress regelen voorkomt burnout

Als je er op tijd bij bent, kun je vaak met eenvoudige handvatten en concrete acties al veel aan je situatie verbeteren en je stress verminderen of er beter mee leren omgaan. Wie te lang wacht loopt de kans om burnout te raken. Je bent dan veel te lang doorgelopen en je lijf stopt er dan gewoon mee. De hersteltijd van een burnout is vele malen langer dan op tijd ingrijpen.

Wil jij weten hoe het er bij jou voor staat?

Maak een afspraak voor een adviesgesprek!

>>> Contact opnemen
>>>Meer lezen over stress en burn-out

Reactie plaatsen