Ben ik burnout? Als je te lang onder stress staat, door problemen op je werk of problemen thuis, dan kan het zijn dat je overspannen raakt. Een lijf kan niet goed tegen langdurende stress en spanning, net zoals elke andere 'machine'. Op een gegeven moment gaat het piepen en kraken en heeft het onderhoud en hersteltijd nodig.
Als je overspannen of burnout raakt dan verlies je de controle op je dagelijks leven. Dat wat altijd ging, gaat ineens niet meer. Wat je eerst leuk vond, kun je nu niet meer van genieten en waar je eerst actief was, ben je nu niet uit je bed of van de bank te sleuren. Zo kun je op een dag wakker worden met de vraag 'Ben ik burnout?'.
Een dergelijke situatie wil je natuurlijk het liefst voorkomen, vandaar dat ik hier een aantal signalen beschrijf die tekenen kunnen zijn van overspannenheid.
1. Vermoeidheid
Dit is wel het bekendste kenmerk. Je voelt je moe, 'op', 'de rek is eruit'. Je sleept je van de ene dag naar de andere. Hoopt dat een weekend of een vakantie nog wonderen gaat doen voor je energie, maar helaas. Voortdurend onder hoge spanning staan kost je lijf heel veel energie. Als je geen tijd neemt voor herstel en ontspanning, zijn op een gegeven moment de reserves op. De 'accu is leeg'.
2. Signalen van je lichaam
Verkrampte spieren, lood in je benen, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, oude blessures die weer opspelen. Het zijn tekenen dat je lijf onvoldoende tijd heeft om te herstellen en te lang op een te hoog niveau moet functioneren.
3. Snel geïrriteerd, kort lontje
Merk je dat je snel uitvalt thuis of tegen collega's, of misschien is de hond wel regelmatig de klos? Als je geen reserves meer hebt, is alles al gauw te veel. Je kunt dan gemakkelijk boos worden over kleine dingen. Ook kan het zijn dat je emotioneler bent en vaker of gemakkelijker huilt.
4. Piekeren en malen
Vaak maken je hersenen ook overuren. Je piekert je suf over hoe het zo is gekomen, hoe je hier weer uitkomt, wat er eigenlijk aan de hand is, of je gek bent geworden, wie je iets moet vertellen en wat dan, en wat zullen ze er wel niet van zeggen en hoe moet het met je collega's en die belangrijke klus etc. etc. En de topper: Ben ik burnout? Het maalt de hele dag (en nacht!) maar door en veel verder kom je er niet mee.
5. Slaapproblemen
Door alle stress in je lijf en al het gepieker kun je een gewoon slaapritme meestal wel vergeten. Je kunt moeilijk in slaap komen of wordt tussendoor wakker en begint dan meteen weer te piekeren waardoor je niet kunt doorslapen. Zo begin je de dag al met een achterstand.
6. Geen interesse in de wereld om je heen
Op een gegeven moment is alles je te veel. Je wilt dan niet meer naar de kroeg of op stap. Je zegt je muziekclub af omdat het je teveel gedoe en teveel lawaai is. Je gaat in het weekend geen leuke dingen meer doen en dat verjaardagsfeestje bel je ook af. Als je je niet goed voelt en heel moe bent, dan heb je vaak ook niet zo veel zin in sociale contacten en activiteiten.
Al deze kenmerken maken eigenlijk alleen maar dat de klachten erger worden. Piekeren leidt niet tot een oplossing, gebrek aan slaap kan op zichzelf ook weer leiden tot allerlei problemen en door het vermijden van sociale activiteiten is de lol er steeds minder af en praat je ook met minder mensen die je misschien zouden kunnen helpen.
Ben ik burnout?
Herken je jezelf in bovenstaande signalen. Dan is het tijd om het aan iemand te gaan vertellen. Vertel het je partner. Vertel het je baas. Vertel het je huisarts. Ga op zoek naar hulp. Want zelf kom je er vaak niet meer uit. Je ziet domweg door je eigen bomen het bos niet meer.
Ben ik burnout -hulp
Laat je helpen. Zoek iemand die samen met jou weer meer overzicht creëert, die helder maakt wat er aan de hand is en je de weg wijst naar de uitgang. Dat is niet zwak, dat is juist heel erg slim. Wil je weten of ik je kan helpen? Neem dan contact met me op.
Ben ik burnout? Dit is een belangrijke vraag. Wacht niet te lang met je antwoord. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en hoe eerder je aan de bel trekt, des te sneller het ook weer beter met je kan gaan!