Burn-out tips: zo snel mogelijk accepteren

burn-out tips accepterenBurn-out accepteren? Wat is dat nu weer voor vreselijke tip?! Ik weet het, voor iemand met veel verantwoordelijkheidsgevoel die al zo lang probeert om de boel draaiende te houden klinkt het vaak als een onmogelijke opdracht om te accepteren dat je burn-out bent.

Burn-out tips: het is zoals het is

En toch. Hier in Groningen zeggen we dan: het is zoals het is. Als je concentratie weg is en je alles vergeet, je bekaf bent en eigenlijk het liefst in huilen wilt uitbarsten, dan is het niet logisch om toch naar je werk te gaan.
Het zit er gewoon even niet in. Dat is niet je intentie geweest, dat is niet je schuld, dat is niet met opzet allemaal zo gegaan, maar het is wel ... zoals het is.

Burn-out tips: eerst ontspannen ...

De eerst stap bij burn-out is ontspannen, loslaten, je lijf de gelegenheid geven om bij te komen. Zeg het tegen je baas, laat je laptop op je werk, zet je emailmelder op je mobiel uit (zet m gewoon helemaal uit) en kruip je bed in.
Doe even niet meer aan de race. Kijk een hele serie op Netflix, haal je kinderen eens uit school, maak dat suffe klusje eindelijk eens af, lees een boek, ga in bad, maak een wandeling, of zit gewoon even helemaal zombie op de bank. Hoe sneller je dit doet, en hoe minder je jezelf op de kop geeft, des te sneller je lijf herstelt. Geef je hier aan over! (Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch!)

Burn-out tips: ... dan weer verder kijken ...

Na verloop van tijd trekt de mist wat op. Je voelt je weer wat lekkerder, je hebt weer wat meer energie. Allemaal nog wel wat kwetsbaar, maar toch, je voelt een stijgende lijn in jezelf.
Dat is het moment om na te denken, het liefst samen met iemand, over je situatie. Wat is er nu gebeurt? Waarom is het zover gekomen? Wat ligt aan de situatie? Wat ligt aan mij? En wat wil of kan ik veranderen? Wie moet ik daarbij inschakelen?

Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen. Wie niet leert van de geschiedenis, gaat m herhalen. En dat wil je natuurlijk niet.

Burn-out tips: ... en weer in beweging!

Als je lijf weer bij is en je hebt overzicht over de situatie dan kun je weer in beweging komen. Je kunt de dingen aanpassen en jezelf ontwikkelen zodat je werk makkelijker wordt en jij meer ontspannen met de dingen om gaat. En na een tijdje bedenk je je dat het helemaal niet zo gek was om er even tussen uit te zijn geweest.

Het is een herijkingspunt, waar we ons vaak de tijd niet voor gunnen. Maar het is zo belangrijk om regelmatig te doen. Tijd is het meest kostbare wat er is, de rest is te koop, maar tijd niet. Het is zonde om je tijd in spanning en zorgen door te brengen, als het ook heel anders kan!

Bij GZ-psycholoog Groningen kan ik je helpen om meer overzicht te krijgen en om de stappen te zetten die noodzakelijk zijn om weer met plezier aan je dag te beginnen.


>>> Maak een afspraak voor een kennismaking!

Reactie plaatsen