POH-GGZ Groningen

De POH-GGZ Groningen is een nieuw beroep dat in 2015 echt vaste voet aan de grond heeft gekregen in de zorgsector.

Wat is een POH-GGZ Groningen?

POH-GGZ Groningen staat voor Praktijk Ondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheids Zorg. Dat is een hele mond vol. Kort gezegd is de POH-GGZ een assistent die bij de huisarts in de praktijk zit en helpt bij eenvoudige psychische klachten.



Waarom is er een POH-GGZ Groningen?

Vanuit de Staat is bepaald dat de huisarts meer psychische klachten zelf moet behandelen (de kosten hiervoor vallen namelijk niet onder de zorgverzekeringskosten). Omdat deze daar vaak geen tijd voor heeft, noch hiervoor is opgeleid, noch in een 10 minuten gesprekje echt veel kan doen, is besloten om een POH-GGZ in te voeren.

Is een POH-GGZ een psycholoog?

In de meeste gevallen niet. Let op: de POH-GGZ wordt vaak wel gepresenteerd als de psycholoog van de huisartspraktijk. Meestal is de POH-GGZ echter een sociaal-verpleegkundige of een maatschappelijk werker. In sommige gevallen is de POH-GGZ een basispsycholoog (alleen universitaire opleiding psychologie). Psycholoog is een vrij beroep. Iedereen mag zich in principe psycholoog noemen, raar maar waar. Hierdoor ontstaat er echter veel verwarring.

Ik moet naar de POH-GGZ Groningen, wat nu?

De huisarts is verplicht om bij bepaalde klachten te verwijzen naar de POH-GGZ. Informeert u zich goed over de opleiding en kwaliteiten van de POH-GGZ. Heeft u er geen vertrouwen in, of heeft u het gevoel niet goed geholpen te worden, geef dit dan aan bij de POH-GGZ. Deze kan u doorverwijzen naar een (eerstelijns) GZ-psycholoog.

Op zoek naar professionele hulp op korte termijn?

Veel van de klachten die nu door de POH-GGZ worden behandeld, zijn eigenlijk het terrein van de eerstelijns psychologische zorg. Met al ruim tien jaar ervaring kan ik op korte termijn hulp bieden bij vele uiteenlopende psychische klachten.

Maak een afspraak voor een adviesgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen.


>>> Contact opnemen



Reactie plaatsen