Burn-out is een beetje een normaal Nederlands woord geworden. Maar wat is burn-out? Vertaald betekent het letterlijk opgebrand. Je voelt je moe, uitgeput, uitgeblust en je brein en je lijf werken niet meer zoals voorheen.
Meestal heb je al wel langere tijd door dat het niet zo goed gaat, maar toch ga je door. Je voelt je verantwoordelijk voor het werk dat er ligt, je voelt je schuldig naar je collega's toe, je denkt dat het nu gewoon even topdrukte is, maar dat dat straks heus wel weer anders zal zijn.
Een lijf en een brein moeten kunnen inspannen en ontspannen. Die twee moeten met elkaar in balans zijn. Als je te lang onder spanning staat, zonder voldoende te ontspannen, raakt het systeem (in dit geval jij dus) overbelast. Het gaat aan alle kanten 'piepen en kraken' en komt uiteindelijk tot stilstand als je er niets aan doet.
Bekende lichamelijke klachten die horen bij burn-out zijn:
sterke vermoeidheid
geen zin meer in eten
slaapproblemen
darmklachen / maagpijn
duizeligheid
hoofdpijn
soms oude blessures die weer gaan opspelen
Cognitieve klachten die veel voorkomen:
piekeren
concentratieproblemen
vergeetachtig
Psychische klachten die erbij horen
prikkelbaar / kort lontje
lusteloosheid, nergens zin in hebben
niet meer kunnen genieten van dingen
emotioneel / huilbuien
je opgejaagd voelen / moeilijk kunnen ontspannen
Vaak ontstaan er ook klachten van somberheid of angst, waardoor het soms niet meer duidelijk is of iemand een burn-out heeft of een depressie of een angststoornis. De periode van overbelasting voorafgaand aan de klachten is dan de onderscheidende factor.
Herken je deze klachten? Dan is het goed om in actie te komen!
Je kunt niet ongestraft door rode stoplichten blijven rijden. Dat gaat een paar keer goed, maar het gaat ook een keer mis en dan sta je stil. Dat wil je het liefst voorkomen.
Misschien is een kennismakingsgesprek een goed begin.