Waarom bijslapen in het weekend niet werkt

Burnout en bijslapen is vaak geen oplossingElise wrijft zich vermoeid in de ogen. Het is pas half twee en het rapport moet vandaag af. Morgen moet het in de voorbespreking en vrijdag is de presentatie bij de klant. Ze kijkt nu al uit naar het moment dat ze vrijdagmiddag in de auto naar huis zit. Ik slaap in het weekend wel bij, denkt ze, nu even doorzetten. Wel jammer dat het nog maar maandag is.

Het mooie plan dat zelden lukt

Maar bijslapen in het weekend blijkt ook nu weer een illusie. Zaterdagochtend half negen staat ze al op het voetbalveld van haar twee zoontjes, daarna worstelt ze zich met een grote boodschappenwagen door een overvolle supermarkt en ’s avonds komen er vrienden langs. Wel heel gezellig, maar bijslapen ho maar.

Zondagochtend slaapt ze weliswaar uit, maar de rest van de dag voelt ze zich wat brak. Ze wilde gaan hardlopen, maar ziet het niet zitten. Ook had ze graag nog wat in de tuin gedaan, maar de fut ontbreekt haar. De rest van de dag hangt ze wat op de bank, terwijl haar tijd haar door de vingers glipt.

Elise is niet de enige.

Veel mensen verzuchten op woensdag dat de eerste helft van de week in ieder geval voor bij is. Ze zijn de hele dag druk bezig om het werk af te krijgen en houden zichzelf voor dat ze in het weekend kunnen bijtanken. Nu even doorbikkelen, dan heerlijk twee dagen en maandag weer fris en fruitig starten. Dat is het plan.

Andere mensen zeggen hun eigen hobby’s, feestjes en verjaardagen steeds meer af om voldoende rust te kunnen nemen. Alles draait steeds meer om het werk. Je had mooie plannen, wilde leuke dingen gaan doen, maar eigenlijk heb je er de fut niet voor en heel veel zin om 'gezellig te doen' heb je ook niet. Je baalt als een stekker. Je leeft toch niet om te werken??

Lekker werken èn je weekend vrij: het kan!

Dit hoeft echter niet zo te zijn. Je kunt prima door de weeks voldoende energie hebben, goed werk leveren en je weekend vrij hebben om die dingen te doen die jij graag doet.

Veel mensen worstelen met vermoeidheid, veel mensen beseffen niet dat dit het begin van een burn-out kan zijn.

Door per dag je energie beter te regelen, hoef je niet je weekend te gebruiken om bij te slapen en krijg jij je vrije tijd weer terug om die dingen te doen waar jij plezier aan beleeft.

3 praktische tips om je energie beter te regelen

Met deze 3 concrete tips kun je al een eerste, belangrijke stap zetten.
 • Neem gedurende de dag korte pauzes. Sta op, beweeg, loop ergens heen, drink wat water, ontspan. Een pauze is niet: je email checken, die ene collega terugbellen. Een pauze vindt niet plaats achter je bureau.
 • Zet afleidingen zoveel mogelijk uit. Zet allerlei piepjes van nieuwe berichten en emails uit. Als het even kan, zet je mobiel op stil. Zo kun jij geconcentreerd aan het werk en krijg je ook sneller en meer gedaan in minder tijd.
 • Zorg voor voldoende water en gezonde snacks. Genoeg water drinken is belangrijk voor je energiehuishouding. Ook is het goed om wat gezonde (groente/fruit)snacks bij de hand te hebben. Zo voorkom je grote schommelingen in je energie.

 • Als een snelle fix niet meer helpt

  Met een paar eenvoudige stappen kun je je dag alweer een stuk beter regelen. Merk je dat dit steeds vaker voorkomt? Dan ben je niet voldoende geholpen met deze tips.

  Twijfel je of je misschien bijna burn-out bent en wil je daar nu al iets aan doen?
  Neem dan contact met me op.


  >>> Contact opnemen

Reactie plaatsen