Psychische problemen op het werk

psychische problemen op het werkPsychische problemen op het werk komen regelmatig samen voor. Soms komen psychische problemen extra naar voren door het werk of worden psychische problemen veroorzaakt door veranderingen op het werk.

Veel voorkomende psychische problemen op het werk

Veel gehoorde klachten zijn vermoeidheid, je naar het werk moeten slepen of om 14:00 eigenlijk al klaar zijn met de dag, gebrek aan concentratie, dat er maar niets uit je handen komt terwijl je zoveel te doen hebt, voortdurend gestoord worden met telefoontjes en vragen van collega's. Als je niet lekker in je vel zit, kost op een gegeven moment alles moeite.

Zelfs die dingen die je eerst met gemak en plezier deed, kunnen grote bergen worden voor je gevoel!

Psychische problemen op het werk en persoon

Eigenlijk is er altijd sprake van een combinatie van het werk en de persoon zelf. Stel je voor dat er op het werk bezuinigd wordt en er gaan werknemers weg, maar de hoeveelheid werk blijft hetzelfde. De een zal hier scherp op reageren en weigeren meer te doen dan hij kan. Een ander denkt misschien: "Boeiend, ik doe alles, maar dan een beetje half half." Iemand die moeilijk nee kan zeggen en een sterk gevoel van verantwoordelijkheid heeft, komt echter in de problemen. Het werkt stapelt zich op en de lol is er vanaf.

Zo kunnen eigenschappen die maken dat je een prettige collega bent (je bent hulpvaardig en betrouwbaar), tegen je gaan werken als de omstandigheden veranderen.

Of stel je voor dat je een echte techneut bent en je moet ineens gaan leiding geven aan een team (want dat is zo'n mooie carrière-move). Het kan zijn dat je dit helemaal niet leuk vindt en er ook niet goed in bent. Er zijn vele techneuten stukgelopen op een baan die officieel een stapje hoger betekent, maar eigenlijk helemaal niet bij ze past.

Veranderingen brengen zwakke plekken aan het licht

Meestal is het zo dat er door veranderingen ook ander gedrag of andere vaardigheden van de medewerkers wordt gevraagd. Heb je die vaardigheden niet in huis, dan loop je tegen de lamp.

Psychische problemen op het werk - ook een grote kans!

Vaak gaat het over patronen waar mensen in zijn vastgeroest. Ze zijn gewend om de dingen op een bepaalde manier te doen, want zo gaat het al jaren. En ineens verandert het bedrijf of de procedure en wordt er ook een beroep op jouw flexibiliteit gedaan!.

Eigenlijk is dit vooral een kans. Een kans om nieuwe vaardigheden te leren, een kans om uit je oude patronen te stappen en je verder te ontwikkelen.

Nieuw is ook altijd spannend

Nieuwe stappen zetten is ook altijd spannend. Daar kun je soms best wel wat steun bij gebruiken. Een goede coach of psycholoog kan je daar bij helpen.

Wil jij verder komen met je psychische problemen op het werk?
Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek!

>>> Contact opnemen


Reactie plaatsen