Overspannen of burnout - wat is het verschil?

overspannen of burnout - hulp in GroningenOverspannen is eigenlijk een vrij normaal woord wat ook in andere contexten wordt gebruikt. Denk maar aan elastiek. Als je dat overspant, ontstaan er scheurtjes. Soms zelfs zodanig dat de rek eruit is, of dat het elastiek knapt.

Overspannen of burnout - letterlijke betekenis

Overspannen wil zeggen dat je a) iets spant, je zet iets onder spanning en b) dat je het teveel doet, je spant iets meer aan dan het eigenlijk dragen kan. Soms is dit nog te herstellen door snel de spanning eraf te halen. Soms is de rek eruit, of kan het zelf kapot gaan.

Net als bij spieren is je brein ook gevoelig voor overspanning. Je kunt je brein zien als een soort computer, die kun je ook niet dag in dag uit aan laten staan zonder gevolgen.

Of vraag maar na bij grote fabrieken met grote stampende machines die de hele nacht doorgaan. Die monteurs weten: iets wat je dag en nacht aan laat staan is sneller versleten en vraagt meer onderhoud en is eerder aan vervanging toe. Bij machines kan dat soms een kosten-baten afweging zijn. Maar van je brein heb je er maar eentje. Die kun je niet vervangen.

Overspannen of burn-out - het verschil

Burnout betekent letterlijk 'opgebrand'. Het is op, het werkt niet meer, het is stuk, het doet het niet meer, kapot. Een kaars die is opgebrand is weg, die heeft alles gegeven en klaar, tijd voor een nieuwe kaars.

Overspannen of burnout is dus vooral een verschil in ernst. Overspannenheid is makkelijker (sneller) weer te herstellen dan burnout. Maar beide zijn heel vervelend als je er midden in zit!

Kenmerken van overspannen of burnout

Vaak merk je dat je je minder goed kunt concentreren, je bent snel afgeleid, vergeet dingen. Ook ben je vaak sneller op je teentjes getrapt, je kunt minder hebben, als er iets fout gaat, kun je wel ontploffen zo boos word je ineens! Ook het slapen leidt er vaak onder, je bent veel moe en zelfs zin in leuke dingen heb je niet meer zo.

Hulp bij overspannen of burnout

Overspannen of burnout - zoek hulp! Als je dit alleen kon oplossen had je dat allang gedaan. Dus gun jezelf iemand die samen met je meekijkt naar waar het fout gaat. Vaak zie je zelf door de bomen het bos niet meer en dan is het heerlijk als iemand anders even de touwtjes overneemt en alles weer overzichtelijk voor je maakt. Zo wordt die grote brei weer hapklare blokken die je een voor een kunt aanpakken.

Hulp van een psycholoog bij overspannen of burnout werkt echt vele malen beter dan hopen dat het vanzelf weer over gaat of denken dat je dit weekend eindelijk gaat bijslapen en je dan vast weer helemaal fit bent.

Bij GZ-psycholoog Groningen krijg je professionele en concrete hulp om zo snel mogelijk weer helderheid en rust te krijgen en stappen te zetten die echt tot verandering leiden, zodat je weer met plezier aan je dag begint.


>>> Maak een afspraak voor een kennismaking!


Reactie plaatsen