Burnout tips: waar is mijn energie gebleven?

burnout tips energiegevers energievretersAls je het gevoel hebt burnout te zijn dan is je energie huishouding vaak behoorlijk van slag. Het voelt alsof je alleen nog maar vermoeid bent en je nergens meer toe kan zetten.

Toch zijn er vaak situaties of taken op je werk die meer energie van je vragen dan andere klussen. En er zijn taken of situaties die juist energie geven.

Burnout tips: waar is mijn energie gebleven?Wees je een week lang bewust van waar je energie naar toe gaat. Waar krijg je energie van en waar raak je het heel snel weer kwijt? Heb je ergens een energielek? Zijn er werkzaamheden, slepende projecten waar je moedeloos van wordt elke keer als je er aan denkt?

Hoe zit dat met de mensen in je omgeving? Mensen kunnen ook enorme energie-vampiers zijn. Of juist energie-boosters!

Zodra je erop gaat letten, zul je het merken. Soms heel subtiel maar toch.

Burnout tips: energiegevers vs energievreters

Neem een A4-tje en verdeel deze in twee kolommen. De ene kolom zijn de energiegevers, de andere de energievreters. Verdeel je werkzaamheden en mensen over deze twee kolommen. Waar krijg je energie van, wat kost je energie.
Soms kan het zinnig zijn nog een kolom 'neutraal' toe te voegen. Je krijgt er geen energieboost van, maar je vindt het ook niet erg om te doen.

Burnout tips: meer energiegevers

Als je een beetje een idee hebt van waar je energie naar toe gaat, dan komt natuurlijk de volgende vraag:
Wat kan ik doen om meer energie-gevende activiteiten in mijn dag te krijgen?

Burnout tips: minder energievreters

En misschien nog wel belangrijker:
Wat kan ik doen om minder energie-vreters in mijn dag te hebben?

Vooral bij dit laatste kom je vaak uit bij lang-slepende dingen. Zaken die je eigenlijk allang had moeten afronden, moeten afzeggen, moeten aangeven, moeten stoppen, hulp bij had moeten vragen etc. etc. Hoog tijd om dat nu aan te pakken. Bespreek het met je chef of manager. Durf met je billen bloot, dat je er niet goed uitkomt, zeg sorry, doe een voorstel over hoe het wel haalbaar voor je wordt. Wat je ook doet, bevrijdt jezelf van die last. Dat scheelt echt een boel gewicht op je schouders!

Waarschijnlijk heb je daar een duwtje in de rug bij nodig of wat moed. Het is niet voor niets een langslepend iets geworden. Het is niet voor niets zo lang blijven liggen.

Laat het me weten als je erbij kan helpen!


>>> Contact opnemen


Meer burnout tips? Kijk verder op deze site!
Reactie plaatsen