Burnout Groningen

Burnout Groningen - en wat nu?

burnout Groningen

Ongeacht in welke plaats je woont, burnout raken is niet fijn. Je bent de controle kwijt over je lijf. Je wilt wel van alles, maar het lukt gewoon niet meer. Misschien ben je verdrietig of wat in paniek over hoe het nu verder moet. Misschien ben je boos, op jezelf, dat je het zo ver hebt laten komen, of op je lijf, omdat het niet wil meewerken.

Burnout raken brengt in het begin altijd veel emoties met zich mee. En ondertussen zit je met de vraag: en wat nu?

Burnout Groningen - tip 1

De allerbeste tip die ik je nu kan geven is om zo snel mogelijk te accepteren dat het is zoals het is. Het waarom en het hoe zijn nu nog even niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je weer ontspant, dat je bijslaapt, dat je je lijf de gelegenheid geeft om bij te tanken. Dus goed eten, genoeg water drinken, zorg voor beweging in de buitenlucht en doe vooral waar jij zin aan hebt.

Hoe eerder je dit doet, des te sneller je herstelt. Jezelf op de kop geven of jezelf over grenzen blijven duwen heeft echt geen zin en gaat je niet helpen.

De volgende stap

Als je eenmaal weer een beetje het gevoel hebt dat je weer wat bodem onder je voeten hebt, komt natuurlijk de volgende vraag. Hoe ben ik hier zo terecht gekomen? Een handige manier om hier meer overzicht in te schrijven is de oefening van het 'soep-recept'.

Soep-recept oefening

De vraag is 'hoe ben ik deze soep terecht gekomen', oftewel: welke ingrediƫnten zijn er in de pan gegaan om tot deze soep te komen? Uiteraard volgt er nu geen lijst met groentes, maar met dingen die er spelen op het werk, dingen in de omgeving, misschien wel dingen in je persoonlijke leven of in je karakter, die allemaal hebben bijgedragen aan deze 'soep'.

Bijvoorbeeld: eerst ging er een collega weg, die niet vervangen werd, daarna heb ik met mijn verantwoordelijkheidsgevoel al die taken opgepakt, daarna kwam er nog die wisseling van manager bij en toen ik mijn taken moest overdragen deed ik er nog wat 'moeilijk dingen uit handen kunnen geven' bij en toen ik die ochtend op de fiets stapte en die band voor de zoveelste keer lek was, was t klaar.

Dit is slechts een voorbeeld. Iedereen maakt zijn eigen persoonlijke soep. Ga hier rustig voor zitten, neem een A4-tje en schrijf alles op wat je te binnen schiet aan factoren die mee hebben gespeeld.

Overzicht

Nu je je weer wat beter voelt en overzicht hebt, kun je weer beginnen met vooruit kijken. Hoe ga ik dit voortaan aanpakken. Wat moet er veranderen op mijn werk, of wat moet ik aan mijzelf veranderen, zodat ik niet weer in dezelfde soep belandt.

Vaak is het goed om hier hulp bij in te schakelen. Soms zie je door je eigen blinde vlekken dingen over het hoofd of ligt er een oplossing binnen handbereik waar jij niet aan zou denken. Twee weten tenslotte meer dan een. Een psycholoog kan je ook helpen om nieuwe vaardigheden te leren of om helder te krijgen waarom je moeite hebt met bepaalde dingen en hoe je hier anders mee kunt omgaan.

Als dat je wat lijkt, maak gerust een afspraak voor een kennismaking! (met of zonder kant en klaar soeprecept!) Hulp bij burnout Groningen.

Renie

>>> Contact opnemen voor hulp bij burnout in Groningen

Reactie plaatsen