Burn-out tips: overzicht en prioriteiten

burn-out tips overzicht creërenBurn-out raken of denken dat je bijna burn-out bent is geen pretje. Je lijf doet niet meer wat je wilt en het lijkt wel alsof het nooit meer overgaat. Het beste is om hulp te zoeken, zodat je samen aan de slag kunt. Maar bij deze ook een aantal tips die je zelf al kunt doen.

Burn-out tips: overzicht creëren

Een kenmerk van burn-out is dat je geen overzicht meer hebt. Er is zoveel te doen en alles lijkt belangrijk. Je begint wel, maar er komen tien dingen tussen door. Als een kip zonder kop worstel je je door je dag heen.

Besluit om de boel eens even lekker de boel te laten. Alles wat niet direct leidt tot levensbedreigende situaties laat je even rustig liggen. Je haalt een glas water (geen koffie!), stapelt al je papieren op een grote stapel op je bureau en pakt een wit vel papier.

Op het papier teken je een aantal cirkels. Elke cirkel vertegenwoordigt een bepaald onderdeel van je werk (of van je leven). Bijvoorbeeld facturatie, nieuwe klant X, printer kapot, test product Y etc. Of werk, kinderen, sport, partner, zorg om moeder.

Burn-out tips: maak je hoofd leeg

Schrijf per onderdeel alle dingen die nog moeten gebeuren op. Verzamel al die kleine en grote dingen die nog moeten. Dingen die je nu nog in je hoofd hebt, maar nu op papier zet, zodat je het niet meer zelf hoeft te onthouden. Gebruik desnoods een nieuw vel papier per onderdeel.

Burn-out tips: stel prioriteiten

Nu komt misschien het moeilijkste deel. Dit heb je namelijk de afgelopen tijd niet gedaan. Keuzes gemaakt. Wat is belangrijk en wat is niet belangrijk of minder belangrijk. Rangschik je punten in volgorde van belangrijkheid per onderdeel. Misschien zijn er ook wel dingen die je er van af kunt strepen. Sommige dingen staan er al een jaar op ... dan is het blijkbaar niet zo belangrijk of wil je het niet echt. Waarom bevrijd je jezelf niet van deze ballast? Misschien zijn er ook wel dingen waarbij je de hulp van anderen kunt vragen, of misschien wel delegeren als je in die positie bent.

Burn-out tips: kies specifiek, vergeet de rest

Je hebt nu een overzicht met alle dingen die je nog graag zou willen doen. Dat kan soms overweldigend zijn, waardoor de moed weer in je schoenen zakt. Daarom is het belangrijk om specifiek te zijn.

Neem een kookwekker of een stopwatch. Zet deze op 15 minuten. Kies een taak waar je de komende 15 minuten mee bezig gaat. Het liefst iets wat je ook af kunt krijgen in 15 minuten, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Deel grote taken op in kleinere taken, die misschien wel binnen 15 minuten kunnen.

Schrijf die ene taak op een briefje. Leg de andere lijsten in een la, in ieder geval buiten je zicht. Zo. Het leven is ineens heel eenvoudig geworden. De komende 15 minuten hoef je maar een ding te doen!

Na die 15 minuten, neem je een korte pauze, loop even wat rond, haal nog een glas water, rek en strek je lijf een beetje en feliciteer jezelf. Zo gefocust bezig zijn heb je waarschijnlijk in lange tijd al niet meer gedaan.

Als je zin hebt, pak je nog zo'n 15 minuten dingetje. Dat mag hetzelfde zijn, maar ook iets anders. Kies iets uit de lijst waar je wel zin in hebt. Zo worden dingen ook weer leuk, in plaats van een eindeloze lijst vol 'moeten'.

Voor meer burn out tips, klik op deze link
Reactie plaatsen