Burn-out tips kunnen je helpen om de eerste stap weer te zetten naar verbetering. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op!
Burn-out tips: relativeren
Een kenmerk van mensen met (bijna) een burn-out, is dat ze hoofd- en bijzaken moeilijk meer van elkaar kunnen onderscheiden. Alles lijkt even belangrijk, alles moet nu meteen en af, of eigenlijk gisteren. Je bent het overzicht kwijt, je weet niet waar je moet beginnen en alles lijkt een grote berg. Hierdoor kom je vaak niet aan de gang, waardoor je alleen maar verder achter loopt.
Meer van hetzelfde doen helpt niet
Hard werken heeft je in deze positie gebracht. Nog harder werker, gaat het echt niet beter maken! Stop nu met wat je aan het doen bent. Haal een paar keer adem, ontspan, ga koffie halen (of liever water), ga een wandelingetje maken, neem een lange lunchpauze.
Als je terugkomt zul je zien dat er niemand overleden is (tenzij je een hartchirurg bent. In dat geval: eerst je operatie afmaken!).
Burn-out tips: je waarde hangt niet af van wat je doet
Heel veel mensen hangen hun eigenwaarde op aan hun prestaties. Dat is niet zo gek in een wereld die heel erg op prestaties gericht is, maar het is ook een gevaarlijk uitgangspunt. Als jij als mens alleen maar goed genoeg bent als je steeds beter, steeds meer, steeds hoger presteert ... wanneer houdt het op?
Precies ... als je lijf het niet meer aankan. Daar wil je natuurlijk niet op wachten.
Neem nu de beslissing om zo niet langer door te gaan. Vraag je collega of je manager om hulp om overzicht te krijgen in je taken en prioriteiten te stellen. Zorg dat je van die tien ballen die je nu in de lucht houdt er hooguit twee of drie nog over houdt.
Ga eens een keer wat eerder naar huis, pak een terrasje in het zonnetje, bestel een groot stuk appeltaart met slagroom, adem in, en adem uit.
Dat is namelijk het enige wat werkelijk belangrijk is: blijven ademen, blijven genieten. De rest komt op de tweede plek.
Met deze burn-out tips kom je hopelijk weer een stapje verder. Gaat het niet snel genoeg? Neem dan contact op!
Doordat je het overzicht kwijt raakt lijkt me het lastig om klachten te herkennen. Je weet niet zo goed wat er aan de hand is, maar het is niet prettig. Ik geloof zelf dat je omgeving ook een belangrijke rol speelt in het herkennen van klachten.
Vincent Rondwijk
op 16 Dec 2020