Winterdip of depressie?

Winterdip of depressie?Winterdip of depressie? Als de dagen weer korter worden en het 's avonds weer vroeg donker is, dan begint de winter. Voor veel mensen betekent dit knusse huiselijke gezelligheid. Voor anderen is dit een minder fijne periode. Ze zijn sneller moe, voelen zich futloos en voelen zich niet zo top, zoals ze zichzelf kennen. Is het een winterdip of depressie?


Winterdip of depressie?

Iedereen is wel eens somber of heeft een mindere dag of zelfs een hele mindere week. Bij de meeste mensen gaat dit gewoon weer over. Als je merkt dat dit niet het geval is, dan kan het goed zijn om hulp te zoeken.

Fysieke verklaring voor winterdip

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de hoeveelheid (zon)licht van invloed is op ons lichaam, op de stoffen die worden aangemaakt en op onze stemming. Als de hoeveelheid licht verandert, zoals in de wintertijd, kan het zijn dat dit een effect heeft op je lijf en op je gevoel van welbevinden. Middels lichttherapie zijn daar soms goede resultaten mee te behalen. Ook schijnt de vitamine D3 veel te kunnen verbeteren.

Depressie of winterdip?

Houden je klachten erg lang aan, of merk je dat het je functioneren teveel gaat beïnvloeden, dan kan het goed zijn om een aantal dingen te checken.

Tips bij een winterdip

  • Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning
  • Zorg ook voor een goede balans tussen werk en vrije tijd
  • Eet gezond en regelmatig, drink voldoende water
  • Ga elke dag naar buiten en maak een flinke wandeling. De beweging is gezond en de frisse lucht ook. Bovendien van je dan meer licht op.
  • Bepaal welke zaken in je leven niet zo gaan zoals je ze graag zou willen en bedenk hier een oplossing voor. Pak dingen aan en verander die dingen waar je niet gelukkig van wordt. Als je hier hulp bij nodig hebt, maak dan een afspraak.


Wil je hulp om samen je depressieve gevoelens aan te pakken?
Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek!


>>> Contact opnemen

Reactie plaatsen