Ben ik depressief?

Ben ik depressief?Ben ik depressief? Als je jezelf deze vraag stelt, gaat het in ieder geval op dit moment niet zo goed met je. Je zit niet lekker in je vel, je hebt niet zo veel zin in dingen. Je kent jezelf zo niet, vandaar dat de vraag "ben ik depressief?" in je op komt.

Iedereen kent minder goede periodes

We maken allemaal tijden in ons leven mee waarin de dingen niet zo lekker lopen. We zitten zelf niet goed in ons vel, of alles lijkt tegen te zitten of zelfs allebei. Vaak gaan deze periodes ook vanzelf weer voorbij. Dat je niet zo lekker in je vel zit wil niet meteen zeggen dat je depressief bent.

Het gebruik van het woord depressie

Het woord depressie of depressief zijn onderdeel geworden van onze gewone spreektaal. "Ik voel me vandaag een beetje depressief" is iets wat je kunt zeggen en iedereen begrijpt wat je bedoelt.
Een depressie in echte betekenis, zoals het binnen de psychiatrie wordt gebruikt is echter hele andere koek!

Kenmerken van depressie in klinische zin

De criteria voor een depressie zijn:
  • Gedeprimeerde stemming gedurende het grootste deel van de dag.
  • Duidelijke daling van belangstelling in aangename activiteiten.
  • Veranderende eetlust en duidelijke gewichtstoename of gewichtsverlies.
  • Verstoord slaappatroon of slapeloosheid of meer slapen dan normaal.
  • Veranderingen in activiteitenniveaus, rusteloosheid of zich beduidend langzamer bewegen dan normaal.
  • Vrijwel alle dagen vermoeidheid of energieverlies.
  • Gevoel van schuld, hulpeloosheid, bezorgdheid, en/of vrees.
  • Verminderde capaciteit om zich te concentreren of besluiten te nemen.
  • Het denken over dood of zelfmoord.

waarbij de klachten tenminste 2 weken moeten aanhouden. Je "even een dagje wat depressief voelen", kan dus eigenlijk niet.

Ben ik depressief? Maakt het antwoord echt uit?

Waarschijnlijk heb je gezocht op deze vraag omdat je graag een verklaring wilt voor hoe je je nu voelt. Je snapt zelf niet zo goed wat er aan de hand is en dus probeer je houvast te zoeken. Maar eigenlijk maakt het niet zo uit of je wel of niet een depressie hebt. Het feit blijft namelijk dat je je niet goed voelt.

Als je voldoet aan de kenmerken van een depressie ... gefeliciteerd, 'het' heeft een naam. Je bent niet gek en je bent niet de enige. Maar je moet nu wel wat gaan doen.
Als je niet voldoet aan de kenmerken van een depressie ... gefeliciteerd, je bent een gewoon mens. Je bent niet gek en je bent niet de enige. Maar je moet nu wel wat gaan doen.

Ben ik depressief, wat moet ik doen?

Als je merkt dat je je niet goed voelt en dat dit langer duurt dan je zou willen en je weet niet goed waarom, dan is het goed om naar een psycholoog te gaan om het hier over te hebben. Een psycholoog kan je helpen om meer overzicht en helderheid te krijgen en kan je tips en handvatten geven om je je weer beter te voelen.
Sowieso het feit dat je er met iemand over kunt praten en dat je er niet meer alleen voor staat, geeft vaak al een goed gevoel!

Of je depressief bent of niet, is eigenlijk alleen interessant voor de zorgverzekeraar. Een depressie wordt vergoed, tijdelijk niet zo goed in je vel zitten niet. Vraag een verwijzing bij je huisarts als vergoeding voor jou belangrijk is. Maar maak sowieso een afspraak met een psycholoog!


>>> Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek

Reactie plaatsen