Wanneer psychologische hulp inschakelen?

wanneer-psychologische-hulpWanneer psychologische hulp inschakelen? Het antwoord op die vraag is waarschijnlijk voor iedereen verschillend. Sommige mensen denken dat je eerst gek moet zijn voordat je naar een psycholoog gaat. Maar dat is meestal niet zo'n goed idee.

Wanneer psychologische hulp niet nodig is:

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met problemen. Het gaat nu eenmaal niet altijd zoals je graag zou willen. Als je genoeg zelfvertrouwen hebt, een goed contact met je familie, een vriendenkring waar je op terug kunt vallen en jezelf kunt redden omdat je een baan hebt, dan kun je tijdelijke teleurstellingen vaak goed opvangen. Dan heb je even een wat mindere periode, maar je hebt er ook vertrouwen in dat het weer beter gaat worden. Je kunt je verhaal kwijt bij vrienden of familie en die helpen je ook om de dingen te veranderen.

Ook als er iets heftigs is gebeurd, je bent plots ontslagen, iemand in je familie is overleden, dan is het normaal dat je tijd nodig hebt om daar weer van bij te komen. Hier zijn geen vaste regels voor en iedereen verwerkt dingen op zijn of haar eigen manier.

Waar je het beste op kunt letten zijn je eigen gedachten als: "dit duurt nu toch wel lang" of "zo ken ik mezelf niet". Dat is vaak een helder signaal om hulp in te schakelen.

Wanneer psychologische hulp wel nodig is:

  • als je zelf niet meer goed weet hoe het verder moet
  • als je niemand hebt om er mee over te praten
  • als vrienden of familie aangeven ook niet (meer) te weten hoe ze je kunnen helpen
  • als je het gevoel hebt dat je jezelf niet meer bent
  • als je soms denkt: 'het lijkt wel alsof ik gek word'
  • als je niet goed kunt functioneren en je hier graag wat aan wilt doen


Niet te lang blijven wachten

Het is belangrijk voor mensen om te kunnen praten over de dingen waar ze zich zorgen over maken. Het is belangrijk voor mensen dat ze kunnen vertellen wat er aan de hand is. Dat geeft ruimte en lucht en dan kan er ook weer iets gaan stromen en veranderen.

Veel mensen blijven te lang zitten piekeren in hun eentje. Je gaat je hierdoor echt niet beter voelen.

Wat wel helpt is een goed gesprek met iemand die al veel mensen heeft gehoord en dus nergens meer van op kijkt. Iemand aan wie je alles precies zo kunt vertellen zoals jij het voelt, omdat ze geen belang heeft bij wat je vertelt. Iemand die met je mee kan denken, mee kan kijken. Iemand die je kan vertellen wat normaal is en wat niet (er is veel meer normaal dan je denkt). En iemand die je kan helpen zoeken naar oplossingen die voor jou werken.

Gun jezelf zo'n maatje die tijdelijk met je meeloopt. Des te eerder sta je weer op eigen benen!

Neem contact op voor het maken van een (kennismakings)afspraak!


>>> Contact opnemen


Reactie plaatsen