Cognitieve therapie. Je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar wat betekent het nou eigenlijk? Hoe verschilt cognitieve therapie van andere therapieën? Wat doe je bij cognitieve therapie?
Cognitieve therapie
Cognitieve therapie gaat heel erg uit van cognities. Cognities is een moeilijk woord voor gedachten, meningen, oordelen, ideeën. Het is namelijk een bekend gegeven dat dezelfde situatie hele verschillende reacties kan oproepen bij verschillende mensen. En het verschil zit vaak in het hoofd van de persoon. In zijn denken. In zijn cognities.
Als je dus gaat werken aan het veranderen van de cognities (= cognitieve therapie!), dan kun je dus de reacties van mensen ten gunste beïnvloeden.
We reageren op de wereld zoals we denken dat het is
Stel je voor dat je op een mooie zomeravond nog even door de tuin loopt. Lekker door het hoge gras op je blote voeten. Je bent een beetje loom, want je heb heerlijk geluierd. Plots blijf je verschrikt staan! Heb je dat goed gezien? Een slang! In de tuin! Op nog geen twee meter afstand?! Wat moet je doen! Zijn er giftige slangen in Nederland? Waar is het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Is er iemand thuis die ik om hulp kan vragen? Moet ik stil blijven staan of moet ik juist veel lawaai maken? Hoe jaag je een slang eigenlijk weg?!
Je verzamelt al je moed bij elkaar en kijkt nog eens goed wat voor soort slang het eigenlijk is ... En dan blijkt het ... de tuinslang te zijn!
Onze gedachten zijn belangrijk voor ons gevoel en onze reacties
Als we zouden reageren op de wereld zoals hij feitelijk is, dan waren we niet geschrokken. Wie schrikt er nou van een tuinslang? Maar omdat we DACHTEN (=cognitie) dat het een levende slang was, raakten we in paniek. We zijn de hele dag bezig om de wereld om ons heen te interpreteren. Wat is iets? Wat betekent het? Wat moet ik er mee? En bij dat interpreteren gaat nog wel eens wat mis.
Cognitieve therapie grijpt in op de basis
Vaak hebben we last van ons eigen gedrag of onze gevoelens terwijl die vaak veroorzaakt worden onze eigen gedachten. Ik kan dat niet, ik ben niet goed genoeg, ik ben niet mooi/leuk genoeg. Dat hoort niet. Zoiets doe je niet. Daar ben ik te klein voor. Daar ben ik te oud voor. Ik ben niets waard. Waarom zou iemand met mij willen? Ik ben saai. etc.etc.etc.etc. Ons hoofd zit vol met overtuigingen en meningen. Sommige zijn handig. Maar sommige ook zeer zeker niet.
Cognitieve therapie helpt je gezonder te denken
Door cognitieve therapie leer je om weer wat gezonder te denken. Ben ik echt niets waard? Ben ik echt te oud? Hoezo hoort dat eigenlijk niet? Waarom zou ik dan niet kunnen?
Door je meningen en oordelen te bevragen en te onderzoeken, komt er ruimte in je denken. En door meer ruimte in je denken komt er weer meer ruimte voor (positieve) gevoelens en andere gedragsmogelijkheden!
Zeker een aanrader dus, die cognitieve therapie.
Het is een van de meest gebruikte vormen van therapie, ook binnen mijn praktijk.
Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek.