Cognitieve gedragstherapie - is dat wat voor mij?

Cognitieve gedragstherapieWat betekent cognitieve gedragstherapie en is dat wat voor mij? Je hebt de naam wel eens gehoord op een feestje of de huisarts heeft het genoemd, maar wat betekent het nou eigenlijk?

Cognitieve gedragstherapie: cognitief

Het woord cognitieve komt van cognitief, wat betekent dat het met je gedachten te maken heeft. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, gaat het niet zo zeer om wat je meemaakt, maar hoe je denkt over wat je meemaakt. Dat bepaalt een groot deel van je gevoel en dus van hoe je erop reageert.

De een is dol op clowns, de ander haat clowns. De clown is hetzelfde, maar de reactie van deze twee mensen totaal verschillend! Omdat ze er andere ervaringen mee hebben en er dus andere gedachten of een andere mening over hebben.

Cognitieve gedragstherapie: gedrag

Gedrag heeft natuurlijk te maken met wat je doet. Hoe reageer je op situaties. Het is vaak ons gedrag waardoor we in de problemen raken. We reageren te fel en komen terecht in ruzies, of we trekken ons terug en komen in moeilijkheden omdat we onze afspraken niet nakomen etc. etc.

Het gedrag is de expressie van wat er binnen in ons leeft. We doen zoals we ons voelen. En we voelen ons zoals we denken.

Verander je gedachten, verander je gedrag

Dit is eigenlijk de kern van cognitieve gedragstherapie. Deze stelt dat: als je gedrag bepaald wordt door je gevoel en je gevoel wordt bepaald door je gedachten. Dan kun je dus je gedrag (en je gevoel) veranderen door je gedachten te veranderen.

Een hele eenvoudige theorie, die in de praktijk toch vaak wat lastiger is. Iemand die gebeten is door een rottweiler is niet ineens van zijn angst af als hij gaat denken 'rottweilers zijn schattige beesten'. En iemand die jarenlang gepest is op school, krijgt niet ineens meer zelfvertrouwen door te denken 'ik mag er zijn'.

Gedragsexperimenten

Vaak gaat het ook om nieuwe ervaringen opdoen. Nieuwe ervaringen zodat je nieuwe informatie krijgt en dus anders gaat denken. Bang voor rottweilers? Ga maar eens naar een fokker van rottweilers en ga eens tussen de puppy's zitten. Je angst is dan nog niet weg, maar je gedachten over rottweilers zijn wel veranderd.

Het uitdagen van je gedachten door juist die dingen te gaan doen waar je bang voor bent, noemen we gedragsexperimenten.

Gedachten en gedrag gaan hand in hand

Vaak versterken je gedachten en je gedrag elkaar. Wie denkt dat ie verlegen is, gaat zich ook wat schuchter gedragen, waardoor iemand anders misschien denkt, wat een apart iemand, ik ga wel met iemand anders praten, waardoor jij weer kan denken, zie je wel ze moeten me niet!

Zou je ontspannen binnen komen lopen, mensen aankijken en glimlachen, dan kom je gemakkelijk in contact met anderen. Je kunt dan nog steeds denken dat je verlegen bent, maar door bewust niet zo te doen, doe je een andere ervaring op en kun je gaan denken. Sociale contacten opdoen is eigenlijk best leuk, en zo verlegen hoef ik niet te zijn.

Hoe gaat dat in een therapie?

Tijdens de gesprekken gaan we precies dat doen. We beginnen bij het gedrag dat je graag zou willen veranderen. We gaan op zoek naar de gedachten die je hebt, waardoor je steeds dit doet en niet dat. Daarna gaan we op zoek naar andere gedachten of een gedragsexperiment zodat je een nieuwe ervaring op kunt doen.

De psycholoog helpt je daarbij. Zo kun je in jouw tempo, stapje voor stapje, nieuwe dingen ontdekken.
Lijkt het je wat? Neem contact met me op voor het maken van een afspraak!


>>> Contact opnemen

Reactie plaatsen