Onzekerheid - waarom en hoezo?

onzekerheidOnzekerheid is een veel voorkomende klacht. Het kan een behoorlijke rem zijn op je ontwikkeling, zowel prive als op je werk. Wie zich onzeker voelt, heeft vaak het idee dat hij iets niet goed kan en dat het heel erg is als andere mensen daar achter komen. En daar zit 'm nou precies de crux.

Onzekerheid ontstaat door onzeker denken

Onzekerheid is vooral het gevolg van je gedachten. Je denkt dat je iets niet kunt, je denkt dat het vast niet gaat lukken, je denkt dat je niet slim, mooi, snel, slank genoeg bent. Kortom, je denkt dat je niet goed genoeg bent voor dat wat je graag wilt doen. En dat idee maakt je onzeker.

Zekerder worden door zekerder te denken

Als je onzekerheid groeit door onzekere gedachten, dan zou je onzekerheid kunnen bestrijden door meer zekere gedachten te hebben. Het komt vast wel goed. De hemel valt niet naar beneden. Wat is het ergste wat me kan gebeuren? Hoeveel spijt krijg ik er van als ik het niet doe?

Je bent niet voor niets onzeker

Dat klinkt natuurlijk makkelijk. Zo eenvoudig is het vaak niet, anders had je het allang zelf opgelost. Vaak komt je onzekerheid ook voort uit je ervaringen. Je hebt niet alleen maar onzekere gedachten, maar je hebt ook ervaringen opgedaan waardoor je zeker weet dat je gelijk hebt!

Opnieuw kijken naar je onzekerheid

Toch kan het ook goed zijn om opnieuw naar je onzekerheid te kijken. Soms hebben we de neiging om onszelf een lelijk jong eendje te blijven vinden, ook al zijn we ondertussen uitgegroeid tot een mooie zwaan!

De omstandigheden van toen zijn allang anders. Het spel, de spelregels, de spelers en de knikkers zijn veranderd. JIJ bent veranderd. Gun jezelf een nieuwe frisse blik!

Wil je af van onzeker zijn en meer zelfvertrouwen krijgen?
Neem dan contact met me op voor een kennismakingsgesprek.


>>> Contact opnemen

Reactie plaatsen