Emmer loopt over - wat nu?

Emmer loopt over - wat nu?

Als je emmer over loopt - waar moet je dan op letten?


We kennen allemaal wel drukke tijden. In deze dynamische tijd ontkom je daar niet altijd aan. Vaak is het dan even 'doorbuffelen' en daarna wat extra tijd nemen voor ontspanning en bijtanken.

Soms is er een duidelijke reden, een deadline op je werk of een tentamenweek, maar soms kan je emmer ook onverwachts overlopen. Dat ene kleine druppeltje maakt dan net het verschil tussen 'on top' zijn en wezenloos voor je uit staren of heel emotioneel zijn (boos of verdrietig).

De laatste druppel is niet de schuldige

Vaak geven mensen de schuld aan de laatste druppel. Een opmerking, een blik, een situatie, vaak is het maar iets kleins. Goed beschouwd hebben ze gelijk. Door die laatste druppel is de emmer overgelopen.
Maar aan de andere kant: als de emmer niet zo vol was geweest, dan was die ene druppel er gewoon in gevallen en was er niets overstroomd!

Alle andere druppels hebben net zoveel bijgedragen aan het overlopen van de emmer als de laatste.
Belangrijk dus om het grotere plaatje te gaan zien.

Waarmee zit mijn emmer zo vol?

Het is dus belangrijk om je ook af te vragen wat er nog meer in je emmer zit. Waar is die emmer zo mee vol gelopen? Zijn er langslepende zaken die maar niet af komen, niet opgelost worden. Zijn er emoties die je liever niet wil voelen, maar die er wel zijn. Is je omgeving of je (werk)situatie verandert waardoor het niet meer zo past? Ben jij toe aan een volgende stap die je alleen niet durft te nemen? Heb je veel zorg en stress op je schouders etc. etc.

Neem een leeg vel en schrijf alles op wat er mogelijk in je emmer zou kunnen zitten.

Wat is er aan de hand met je kraantje?

Geen vast onderdeel eigenlijk van een emmer, maar als je er een kraantje aan vast maakt, dan kun je water eruit laten stromen, zodat de emmer niet volloopt.

Vertaald naar de praktijk betekent het kraantje vaak: sporten, bewegen, wandelen, muziek maken, fotograferen, gezellig met andere mensen samen zijn, ontspanning, lachen, plezier maken, mooie dingen zien etc.

Heb jij een kraantje? Of zit het verstopt? Veel mensen raken overspannen als ze zijn gestopt met sporten vanwege bijvoorbeeld een blessure. Ze dachten dat ze het altijd voor de lol deden, maar ze realiseren zich niet hoezeer het lijf erop rekent om zijn spanning via sport kwijt te raken!

Volle emmer die overloopt - en wat nu?

Zoals ze in het engels zeggen 'when it rains, it poors'. Of te wel als er eenmaal een druppel valt, dan komt er ook gelijk een hele plons water naar beneden. Dat kan erg overweldigend zijn en je ziet even door de bomen het bos niet meer. Je voelt je machteloos, je weet niet meer wat je moet en je weet niet of het allemaal wel goed komt.

Dan kan het fijn zijn om er samen met iemand over te praten. Iemand die je helpt om weer overzicht te krijgen, die je concrete beginstappen kan aanwijzen en die je kan helpen met praktische tips en trucs. Soms kan dat een goede vriend zijn of iemand in je familie. Dat is natuurlijk prima.

Maar als je er zelf niet uitkomt, neem gerust contact met mij op. Ook via email of Skype kan ik je goed helpen.

Jeanette
Door

Jeanette

op 16 Feb 2022

Graag wil ik weten wat ik moet doen om te zorgen dat mijn emmer niet meer overloopt op de werk. Ik heb met mijn manager hier over gepraat maar er komt niet veel ondersteuning uit.

Reactie plaatsen