Rouwverwerking Groningen

Rouwverwerking GroningenRouwverwerking Groningen: een psycholoog helpt je met rouwverwerking. Rouwverwerking betekent dat je iets dierbaars hebt verloren. Iets wat je lief had, is niet meer. Dat kan een persoon zijn. Maar het kan ook een baan, een huis, een stad, of bijvoorbeeld je gezondheid zijn. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier.

Rouwverwerking Groningen: zorg op maat

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Sommige mensen begraven zich in hun werk, andere mensen begraven zich onder de dekens van hun bed. Sommige mensen moeten de hele tijd huilen. Anderen kunnen geen traan laten. Sommigen zijn vooral heel verdrietig. Anderen zijn vooral heel boos en vinden het niet eerlijk. Hoe dan ook, wie met rouw te maken krijgt, krijgt met emoties te maken. Sterkte emoties. Rauwe emoties. Primaire pijn en verdriet. Daar kun je best wat hulp bij gebruiken.

Rouwverwerking Groningen: de 4 fasen van rouw (theorie)

Vanuit de theorie over rouwverwerking zijn er 4 fasen van rouw.
  • De eerste fase van rouw is ongeloof. Je kunt niet geloven dat dit echt gebeurt is. Dat alles nu anders is.
  • De tweede fase van rouw is boosheid. Je vindt het niet eerlijk dat dit gebeurd is. Dit heb je niet verdiend!
  • De derde fase van rouw is verdriet. Langzaamaan begin je te beseffen dat het toch echt gebeurd is en dat het niet meer terug te draaien is. Je ervaart nu vooral het gemis.
  • De vierde fase van rouw is acceptatie. Je accepteert je nieuwe situatie en gaat weer op weg om dingen te ondernemen.


Rouwverwerking Groningen: de 4 fasen van rouw (praktijk)

In de praktijk blijkt dat deze 4 fasen behoorlijk door elkaar kunnen lopen. Het ene moment ben je verdrietig, het andere heel erg boos. Dan ben je het weer even vergeten omdat je met iets anders bezig was. Zo doe je iets of wil je iets zeggen en denk je 'oh nee, dat kan nu niet meer'. Dit kan per week, per dag, per uur veranderen. Een rouwfase is wat dat betreft een echte emotionele achtbaan.

Alles gaat voorbij, ook heftige moeilijke emoties

Soms zijn mensen bang om hun emoties te laten gaan. Ze denken dat als ze eenmaal beginnen met huilen, ze nooit meer ophouden. Zo voelt het vaak ook. Maar in de praktijk is dit nog nooit gebeurt. Er komt altijd een dag waarop je genoeg gehuild hebt. Er komt altijd een dag, waarop je denkt 'wat mij overkomen is, is heel erg, maar ik ben er nog en ik moet ook weer verder, op welke manier ook'. Wanneer dit moment komt is voor iedereen weer anders.

Tips voor rouwverwerking

De allerbeste tip is: doe dat waar jij behoefte aan hebt. Wil je door gaan met werken, doe dat. Wil je een week in je bed liggen, doe dat. Geef maar even toe aan de boosheid, aan het verdriet, zwelg er maar even in, helemaal oke! Probeer je gevoelens niet te onderdrukken. Probeer een manier te vinden om je emoties te uiten, ga praten, schilderen, schrijven, muziek maken, hardlopen, met een opgerolde krant op je bed slaan, maar laat je emoties toe en geef er uiting aan. Emoties willen alleen maar gehoord worden, daarna gaan ze vanzelf weer weg.

Rouwverwerking Groningen: hulp door gesprekken

Soms duurt je proces langer dan je omgeving geduld heeft. Je voelt je schuldig om er weer over te beginnen tegenover je familie of je vrienden. Maar toch zit het je nog steeds dwars. Soms zijn er nog dingen die je niet verteld hebt, omdat je de kinderen wilde beschermen. 'Over de doden niets dan goeds'. Toch gaat het maar steeds door je hoofd.
Als je merkt dat je er zelf niet goed uitkomt, kan het helpen om met een psycholoog te gaan praten. Deze kan je helpen om verdere stappen te zetten.

Neem contact op of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek!


>>> Contact opnemen voor rouwverwerking Groningen hulp

Reactie plaatsen