Focusing- is dat wat voor mij?
Focusing - je lijf neemt meer waar, dan je denkt
We kennen het allemaal. Je loopt een ruimte binnen en er loopt een rilling over je rug. Je weet ook niet goed waarom. Je ontmoet een nieuwe collega bij een vergadering en je mag die ander niet. Je weet ook niet goed waarom. Je denkt ineens aan een goede vriend of vriendin en besluit hem of haar te bellen. Je weet ook niet goed waarom. Hij of zij is blij dat je belt, het ging even niet zo goed.
Of herken je dit: je gaat op reis of je moet ergens heen, je bent je spullen aan het pakken, en ergens in jou voel je dat je iets vergeet, alleen je weet niet wat. Je staat er even bij stil en denkt 'wat ben ik dan vergeten, wat ben ik dan vergeten'? Dan bedenk je je dat nog een paar extra sokken had willen meenemen. Dat lucht wel wat op, maar je voelt ook, daar ging het niet om, dat was je weliswaar OOK vergeten, maar er is nog niets. En omdat je haast hebt, denk je 'laat maar' en halverwege onderweg als er weer rust komt, schiet het ineens in je hoofd 'Aaah ja, DAT ben ik vergeten!'.
Is dat niet wonderlijk eigenlijk? Je lijf weet al dat je iets aan het vergeten bent, en het weet ook precies WAT je vergeten bent, maar jij weet het (nog) niet!
Ons lichaam neemt meer waar, dan we ons bewust zijn.
Dat is precies waar focussing over gaat: dat vage gevoel scherp krijgen, waar gaat dit over, wat wil mijn lijf mij vertellen? En soms is het niet altijd fijn om te ontdekken waar dit over gaat (oh stik, ik ben inderdaad vergeten om ...), maar de opluchting van het weten is altijd een weldaad en zorgt ervoor dat je weer verder kan.
Focusing - om je lijf te 'horen' moet je durven stilstaan
Je lijf heeft veel te vertellen als je er de tijd voor neemt om er bij stil te staan. Vaak echter doen we het af als 'onzin' of nemen we die tijd niet omdat we 'door moeten'. Bovendien gebeurt er vaak genoeg om ons heen (piepjes, belletjes, berichtjes etc.) dat ons hoofd al vol zit met input van buiten, dat we geen ruimte meer hebben voor input van binnen.
Je lijf is razendsnel, maar om je lijf te leren lezen en te kunnen 'horen' - dat vraagt tijd.
Tijd die we niet meer nemen en onszelf vaak niet gunnen.
Focusing - zachte methodiek om je innerlijke kennis aan te boren
Tijdens een focusing-sessie nemen we hier wel de tijd voor, tijd om naar je lijf te
luisteren en te gaan vertalen in woorden wat het lijf aangeeft. Dat is niet moeilijk.
Het vraagt alleen dat je open staat voor wat er boven komt, als je de tijd neemt
en tot rust komt en het even stil om je heen wordt.
Focusing - wanneer kun je dit doen?
Eigenlijk altijd wel. Je kunt er je ochtend mee beginnen. (Goeiemorgen, hoe gaat
het eigenlijk met mij?) Maar vooral als je iets dwars zit, maar je weet niet zo goed
wat. Je zit al dagen met iets in je hoofd, maar het komt maar niet verder. En ook met
een concreet probleem is het heel effectief om dit op een focussende manier te
benaderen. Focusing beweegt zich op de rand van weten en niet-weten. Focusing
geeft je toegang tot wat je nog niet weet over een probleem, waardoor je weer
verder kunt.
Een focusing-sessie - hoe gaat dat in zijn werk?
Tijdens een focusing-sessie help ik je om bij je gevoel te blijven en zoeken we samen naar de woorden die het beste passen. Zo ga je steeds meer begrijpen van wat er van binnen speelt, zonder dat je ratio zich er teveel mee bemoeit en van alles gaat invullen.
Dit leidt veelal tot interessante ontdekkingen, zodat je weer verder kunt.
Praktisch
Een focusing-sessie duurt 1-1,5 uur en het tarief is 82 euro. Je krijgt een factuur thuisgestuurd en deze kun je misschien deels vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering (hangt van je polis af). Een focusing-sessie kan zowel live in Groningen als online. We maken een afspraak per keer, je zit dus niet vast aan een langer traject of wekelijkse sessies.
Heb je interesse in een focusing-sessie, neem dan contact op om te overleggen.