Page content

Visie op psychische klachten

Mensen zijn sociale wezens. Mensen zijn mensenmensen. Mensen hebben contact met andere mensen nodig om zich goed te voelen en een gevoel van zin en waarde te ervaren.

Het netwerk van de relaties die je hebt, is dus heel erg belangrijk. En dan niet zozeer de grootte van je netwerk, maar veel eerder de kwaliteit ervan.

Als je werk hebt dat leuk vindt en waar je het nut van in ziet, als je het thuis naar je zin hebt met een relatie en een partner zoals dat bij jou past, met of zonder kinderen, een groep vrienden om leuke dingen mee te doen, te sporten of een hobby te hebben, dingen doet waardoor je je verder kunt ontwikkelen … dan ben je best een gelukkig mens.

Als hier ergens een kink in de kabel komt (je relatie loopt niet lekker, je baas doet raar, je bent net verhuist en je kent nog niemand in je nieuwe stad), dan voelen we ons een stuk minder lekker.

Veranderde omstandigheden of situaties vragen altijd om actie. We moeten ons aanpassen of de situatie naar onze hand zetten. Maar we moeten altijd iets doen.

Afhankelijk van hoeveel moed je hebt, pak je dan de koe bij de horens.

Moedig zijn is een levenshouding. Een combinatie van zelfkennis, mensenkennis, acceptatie en genoeg eigenwaarde en vertrouwen om er – ondanks tegenslag – het mooiste van te willen maken.

Wie moedig genoeg is, vind altijd een bevredigende manier om om te gaan met de dingen die hij of zij op z’n bord krijgt.

Wie geen oplossing vindt, krijgt last van spanning en frustratie. Deze spanning zoekt een uitweg. Via je lijf (vermoeidheid, concentratieproblemen, buikpijn, hoofdpijn etc.), je emoties (labiel, snel huilen, snel geïrriteerd zijn) of je gedrag (snauwen, meer gaan drinken/eten, woede-uitbarstingen, nagelbijten, terugtrekken etc.). Dan wordt het tijd om hulp in te schakelen.

Want moediger worden kun je leren!

Comment Section

0 reacties op “Visie op psychische klachten

Plaats een reactie


*