Page content

Tips voor een gezonde psyche

1. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Het is een oud gezegde en heel erg waar. Wil je lekker in je vel zitten, zorg dan goed voor je lijf! Drink genoeg water, zorg voor voldoende rust en ontspanning, beweeg voldoende, laat de kunstmatige suikers en e-nummers zoveel mogelijk staan en eet gezond.

2. Niemand is normaal.

Er zijn geen normale mensen. Er is namelijk geen norm. Iedereen is anders. En iedereen is vrij om zijn leven zo te leven zoals hij of zij dat wil. Jij ook. Ja er zijn sociale regels, maar daar binnen ben je vrij. En die vrijheid is een stuk groter dan je denkt. Doe wat goed voelt voor jou, doe wat voor jou werkt en maak je niet zoveel zorgen om de buren. Ja, die praten over je, maar hoogst waarschijnlijk zijn ze jaloers.

3. Wees mild voor jezelf.

Soms gaan de dingen gewoon niet zoals je had gedacht of graag zou willen. Soms ben je nog niet toe aan een stap die je wel zou willen zetten. Wees mild. Zit jezelf niet op de kop. Blijf achter jezelf staan, wat voor gekkigheid je ook bedenkt of welke fouten je ook maakt. Zo kun je een stuk sneller opstaan en weer verder gaan.

4. Wees mild voor anderen.

Niemand is perfect. Jij niet. En de mensen om je heen ook niet. Maar dat laatste wist je natuurlijk al 🙂 We doen allemaal ons best. Ja echt. We willen allemaal zo graag het goede doen, maar soms weten we niet hoe. We zijn onzeker, wantrouwend door eerdere ervaringen of gewoonweg vermoeid en dan zeggen we domme dingen, doen we irritant en proberen we dit alles ook nog eens te maskeren en geven we ook nog eens het liefst iemand anders de schuld. Dat valt soms erg ongelukkig uit allemaal. Wees mild. Het is niet persoonlijk. Er spelen andere dingen waar jij geen weet van hebt. Je zou waarschijnlijk niet in hun schoenen willen staan.

5. Geniet!

Niets zo goed voor een mens als genieten! Doe het veel en doe het vaak. Geniet van de kleine dingen. Geniet van de grote dingen. Wees blij met wat er wel is en vertel de mensen waar je van houdt waarom. Leer te ontspannen!

6. Blijf niet zitten met onduidelijkheid, boosheid en wraakgevoelens.

Het vreet je op van binnen als je boosheid niet omzet in actie. Weg ermee. Wees moedig, doe een stap naar degene met wie je gedoe hebt. Vertel wat er op je hart ligt en zorg dat het de wereld uit komt (het liefst natuurlijk met een plan zodat het een volgende keer anders gaat). Is de situatie niet op te lossen? Vergeef jezelf, vergeef de ander. Twee onvolmaakte mensen is iets niet gelukt. It happens. Je hoeft niet met iedereen door een deur. Er zijn nog genoeg anderen. Laat het los en ga verder.

7. Maak contact.

Mensen zijn niet gemaakt om alleen te zijn. Mensen voelen zich het gelukkigst als ze op een plezierige manier samen kunnen zijn met anderen. Blijf niet in je eentje zitten. Ga er op uit! Vind je dit moeilijk? Zoek hulp. Er zijn genoeg mogelijkheden.

8. Doe iets zinnigs.

Ga iets bijdragen. Jij op jouw manier, maakt niet uit hoe. Zorg dat de wereld een beetje mooier wordt omdat jij er bent. Help anderen, wees dienstbaar.(met behoud van je eigen grenzen natuurlijk).

9. Geniet!

Of had ik dat al gezegd?

 

 

Comment Section

0 reacties op “Tips voor een gezonde psyche

Plaats een reactie


*