Page content

Sociale angst – vermijden van sociale contacten

Sociale angst betekent dat je bang bent voor sociale contacten en activiteiten. Best een lastige angst, want je komt er moeilijk onder uit. Overal kom je mensen tegen!

Sociale angst klachten

Sommige mensen zijn bang dat ze gaan blozen, of trillen, of ineens niet meer weten wat ze moeten zeggen, of juist iets heel doms zeggen. Andere mensen denken van zichzelf dat ze saai of niet interessant zijn, en zijn bang dat anderen dit ook zullen vinden. Mensen die vroeger erg gepest zijn op school, vinden het vaak moeilijk om later sociale contacten aan te gaan.

Soms ligt er een duidelijke reden onder. Als je ‘anders’ bent doordat je stottert of blind bent of een andere vorm van beperking hebt, die voor iedereen meteen zichtbaar is, kun je je daardoor onzeker gaan voelen.

Sociale angst en vermijding

Veel mensen met sociale angst vermijden allerlei sociale situaties. Ze zijn stil op het werk, gaan niet naar feestjes, hebben weinig vrienden. Je kunt je hierdoor heel eenzaam gaan voelen en ook depressieve gevoelens krijgen.

Maar als je er niet onderuit komt, bijvoorbeeld een vergadering op je werk, dan moet je wel. Vaak met heel veel zenuwen en buikpijn en een slechte nacht. Daar zou je best wel eens vanaf willen.

Sociale angst therapie

Gelukkig ben je niet de enige. Iedereen is wel onzeker in het sociale verkeer. Maar inderdaad de een wat meer dan de ander of de een weet het beter te verbergen dan de ander!

Door meer zelfvertrouwen te krijgen en meer te oefenen zul je ontdekken dat het allemaal zo ingewikkeld nog niet is. En je zult merken dat je niet de enige bent. We worstelen allemaal met dezelfde dingen.

Hulp bij sociale angst

Is dit een thema waar je wakker van ligt? Neem contact met me op!

>>>Hoe moet ik me aanmelden?
>>>Hoe gaat een behandeling of therapie?
>>>Tarieven
>>> Contact opnemen