Page content

Rouwverwerking

Rouwverwerking

Als je iets hebt verloren, dan doet dat pijn. Het gaat niet zoals je gedacht had en de kans dat het nog goed komt is nul. De andere persoon is er niet meer. Je baan is er niet meer. Je gezondheid is er niet meer. Het wordt nooit meer zoals het was.

Iedereen verliest

Leven zonder verliezen gaat niet. Zodra je contacten gaat maken, van mensen gaat houden, dromen achterna gaat, komen er ook altijd een aantal teleurstellingen en verliezen mee. Nu kun je alleen achter de geraniums gaan zitten, zodat je deze pijn niet hoeft te voelen, maar dat is ook weer zo zonde van al het moois dat er te beleven is!

Rouwen kost tijd

Rouwen om een verlies kost tijd. Niemand weet hoeveel tijd. Het hangt ervan af hoe groot het verlies voor jou voelt en of je in staat bent weer nieuwe doelen te vinden.
Vaak duurt het rouwen bij jou langer dan voor de mensen in je omgeving. Die pakken makkelijker hun eigen leven weer op, omdat ze niet hetzelfde verlies hebben geleden. Ze kunnen zich er wat bij voorstellen, ze kunnen het erg vinden, maar ze kunnen niet voelen wat jij voelt.

Rouw behandeling

Voor veel mensen is het fijn om een plek te hebben waar ze vrij over hun verdriet kunnen praten. Een veilige plek waar je niet krijgt te horen ‘dat het nou toch wel eens voorbij zou moeten zijn’. Sommige mensen vinden het zelf ook moeilijk om met het thema rouw om te gaan, zeker als er iemand is overleden, waardoor je contacten wat ongemakkelijk kunnen worden. Mensen willen wel iets voor je doen, maar weten niet goed wat en doen dan maar niets of iets onhandigs. Lief bedoeld, maar het helpt jou vaak niet verder.

Rouw therapie

In de gesprekken wordt stil gestaan bij je verdriet, bij de gevoelens die het allemaal met zich mee brengt en wat die voor jou betekenen. Waarom is het zo lastig op het los te laten? Wat zou je helpen om het meer los te laten? Maar ook: welke nieuwe dingen kun je weer gaan oppakken in je leven?

Er is geen goed of fout

Het belangrijkste om te onthouden is dat er geen goed of fout is als het gaat om rouwen. Ben je heel erg boos, wees dan heel erg boos. Ben je vooral verdrietig, voel dan je verdriet. Heb je zin om hard te werken, werk dan hard. Heb je zin om een maand in een huisje op Schier te zitten helemaal in je eentje? Doe dat! En gun jezelf een paar goede gesprekken die je weer verder helpen.

>>> Contact opnemen