Page content

EMDR bij trauma

EMDR bij trauma

Behandeling van eenmalige trauma’s met EMDR

EMDR is een techniek die in de afgelopen jaren is ontwikkeld, speciaal voor heftige gebeurtenissen die je niet goed kwijt kunt raken.

Als je iets heftigs hebt meegemaakt, waar je nog steeds last van hebt .. Als je nog steeds beelden ziet van het moment waarop het gebeurde, als je schrikachtig bent, bang bent voor dingen die er (een heel klein beetje) op lijken … Als je slecht slaapt en je niet goed kunt concentreren …

Dan kan het goed zijn om met EMDR hier wat aan te doen.

Wanneer kun je EMDR gebruiken?

Bij heftige gebeurtenissen kun je denken aan een overval, een ongeluk, bedreiging met de dood etc. Het gaat om uitzonderlijke situaties die eigenlijk niet vaak voorkomen, maar als ze wel voorkomen, dan hebben ze een grote impact op je gevoel van veiligheid en (zelf)vertrouwen.

Door middel van EMDR is het mogelijk om deze herinneringen wat af te zwakken en minder heftig te maken, zodat het normale verwerkingsmechanisme zijn werk kan doen en je weer kunt gaan herstellen.

Hoe werkt EMDR ongeveer?

Je hersenen is eigenlijk een grote data-opslag van alles wat je meemaakt. Alles wat je ziet, hoort, voelt etc. wordt opgeslagen in de enorme archiefkast van je geheugen. Maar soms maak je dingen mee die zo uitzonderlijk of zo heftig zijn, dat je brein er geen ‘laatje’ voor heeft en het nergens netjes kan opbergen. Zo’n herinnering blijft dan rondslingeren en je struikelt er voortdurend over, als een rondslingerd paar schoenen in je woonkamer.

EMDR kan je hersenen helpen om een laatje aan te maken, zodat de herinnering alsnog kan worden opgeborgen. Vergeten doe je het niet, maar de heftigheid gaat er wel van af.

Afspraak maken voor EMDR

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek als je denkt dat EMDR wat voor je zou kunnen zijn.

Contact opnemen